Glasservice Brabant is een begrip in West- en Midden-Brabant. Volgens trouwe klanten zijn wij:

✔ Klantgericht
✔ Meedenkend
✔ Enthousiast personeel

De meeste gemeenten in Nederland kennen geen subsidie meer voor glasisolatie. Wat wel veel gemeenten doen is subsidie geven op een totale woningisolatie of een flinke korting op een financiering met betere voorwaarden. Kijk op de website www.energiesubsidiewijzer.nl wat er voor u mogelijk is als woningeigenaar, woningcorporatie of particuliere verhuurder.

De meeste gemeenten in Nederland werken samen met de Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn) en bieden een zogenaamde duurzaamheidslening aan particulieren aan. Leenbedrag is minimaal € 2.500,-, maximaal € 25.000,- (afhankelijk van de verordening van uw gemeente of provincie) met een looptijd van 10 of 15 jaar, een 3% rentekorting op het 10- of 15-jaars rentetarief van SVn. Een actueel overzicht van gemeenten en provincies die de duurzaamheidslening verstrekken vindt u op de website van SVn: www.svn.nl/producten/duurzaamheidslening.

Allereerst hangt het af hoe warm u uw huis stookt. Het is logisch als u bijvoorbeeld tweemaal zoveel gas verstookt dan een gemiddeld, dan kunt u ook tweemaal zoveel besparen. Verder hangt het ook af hoe uw huis is geisoleerd. Als uw dak, vloer en gevel goed zijn geïsoleerd, dan is enkel glas de zwakste plek. Vervanging enkel glas door dubbel glas / HR++ glas betekent in dit geval een forse vermindering van het energieverlies en flinke verbetering van uw wooncomfort. Als uw huis niet of niet volledig is geïsoleerd zal het effect kleiner zijn.

Als u een metalen strip ziet aan de binnen-zijkant van de glasplaten, dan ziet u daar informatie staan, waaronder het jaartal en een vermelding van HR, HR+ of HR++ voor zover van toepassing. Anders heeft u gewoon enkel glas.

Er zijn 3 factoren, die hierbij een belangrijke rol spelen: een lage buitentemperatuur, een hoge luchtvochtigheid in het vertrek en een lage temperatuur van de raam/ruit aan de binnenkant.
Het aanwezige vocht in de lucht binnenshuis condenseert op het koude raam. Bij HR++ beglazing heeft de binnenruit een hogere temperatuur en komt condens zelden of nooit voor. Bij gewoon isolerend dubbel glas zal dit eerder plaatsvinden en bij enkele beglazing vaak tot zeer vaak.

Dit verschijnsel komt eigenlijk bijna alleen voor bij HR++ beglazing. Het is meestal 's ochtends en verdwijnt zodra de buitentemperatuur stijgt en de luchtvochtigheid afneemt. Ook hier zijn er 3 factoren die een belangrijke rol spelen: een lage buitentemperatuur, een hoge luchtvochtigheid buiten en een lage temperatuur van de ruit aan de buitenzijde.
Door de uitstekende isolatie van de HR++ beglazing wordt de buitenkant van de raam niet of nauwelijks verwarmd, omdat de warmte voor het grootste deel binnenskamers blijft. De condens slaat hierdoor neer op de koude buitenkant van het raam.

Dit is heel vervelend en helaas valt hier niks meer aan te doen. Wij raden u dan ook aan om zo snel snel mogelijk contact op te nemen met de glaszetter die de beglazing geplaatst heeft. Het kan zijn dat het onder de garantie valt. Heeft u de beglazing zelf geplaatst? Neem dan contact op met de glashandel/leverancier die de beglazing heeft geleverd.

Glas lijkt kleurloos, maar is het niet. Naarmate het glas dikker is, wordt de kleur van ook steeds donkerder. HR++ beglazing heeft ook een lichte coating en daardoor weer een ander kleur dan gewoon dubbel glas. Ook is het zo dat tussen de coating van verschillende glasfabrikanten kleine kleurverschillen zijn. Zelfs bij vervanging van beglazing van hetzelfde fabrikaat kunnen er ook 'kleine' kleurverschillen ontstaan.

Indien u op het glas met uw hand drukt en de vlekken verplaatsen zich, dan is er sprake van een natuurkundige verschijnsel wat interferentie wordt genoemd. Het is echter geen fabricage fout. Om interferentie te voorkomen wordt bij Islorende Dubbel Glas verschillende glasdikte toegepast. Bij HR++ beglazing komt dit al aanzienlijk minder voor en is het toepassen van verschillende glasdikten eigenlijk niet nodig.

Als het glas niet goed wordt geplaatst, dan is de kans aanzienlijk groot dat vocht de randverbinding gaat aantasten en zal het glas op den duur gaan 'lekken'. Dus het plaatsen van HR++-glas kunt u beter overlaten aan een vakman. Ook wordt door de HR++ fabrikant alleen garantie gegeven als de beglazing is geplaatst door een erkend bedrijf zoals Buijs Glas.

Antwoord op deze vraag is vrij eenvoudig: HR++ glas met een spouw van 15mm. Omdat een schuifpui voornamelijk uit glas bestaat, is het aan te raden om glas te kiezen met de beste isolatiewaarde (in dit geval met een lage U-waarde). Soms adviseert een glaszetter om gewoon dubbel glas te nemen (HR+) omdat dit in aanschaf goedkoper is, maar men vergeet u wel te vertellen dat het prijsverschil tussen HR+ en HR++ glas u binnen 1 jaar terugverdient met uw stookkosten.

Een raam exact op te meten vereist enige kennis en secuurheid. Wij adviseren dan u ook om dit door ons te laten uitvoeren. Om de maten ruweg te bepalen om o.a. offertes aan te vragen, meet u de binnenzijden van de kozijnen op. Bij andere glastoepassingen adviseren wij u altijd om dit te laten opmeten.

Ook voor het onderhoud zijn normen en richtlijnen opgesteld. Het is belangrijk voor u om te weten dat het schilderwerk, de kit en/of beglazingsrubbers (de afdichting tussen de beglazing en het kozijn) in goede staat is en eventueel aanwezige beluchtinggaten (openingen aan de buitenkant van het kozijn) schoon en open blijven. Slecht onderhoud aan het kozijn verhoogt de kans op schade aan uw beglazing. Geadviseerd wordt om één jaar na plaatsing en vervolgens tenminste eenmaal per jaar u zelf en tenminste eenmaal in de drie jaar een inspectie uit te (laten) voeren. Verder is het zaak om bij het schoonmaken van de ramen geen schurende of bijtende middelen te gebruiken.

De vraag bij glasherstel: "Ik heb HR++ gevraagd maar ik krijg HR+, waarom?" krijgen wij soms gesteld en dat heeft te maken met het feit dat de HR-classificatie vanaf 1 juli 2008 is gewijzigd. Dit komt voornamelijk voor bij ramen die een kleinere spouw hebben dan 15mm. Veel van deze beglazing had voor 1 juli 2008 een HR++ classificatie en na 1 juli 2008 een HR+ gekregen. Om verwarring te voorkomen is het beter om het over de isolatiewaarde (U-waarde) te hebben dan over HR+ of HR++. Als dat overeenkomt, dan heeft u het juiste nieuwe glas gekregen.

Kan ik ook besparen?

Kijk hier hoe u slim kunt investeren in uw woning door het investeren in isolatieglas.

ORCIV-gecertificeerd

ORCIV-certificaat

Naar boven